Mersin ilinin Tarsus ilçesinde bulunan mağara halk arasında “Yedi Uyurlar Mağarası” olarak da anılıyor. Müslümanlar ve Hristiyanlar tarafından kutsal kabul edilen mağara dini bayramlar başta olmak üzere tatil dönemlerinde turistler tarafından oldukça sık ziyaret edilen bir rotasyon. 10 metre yüksekliğinde ve 300 metrekare genişliğinde olan Yedi Uyurlar Mağarası’na 15 basamaklı bir merdivenle iniliyor. Mağara içerisindeyse 3 adet tünel bulunuyor.
Yedi Uyurlar Nedir?
Halk arasında hala sıklıkla dile getirilen Yedi Uyurlar’ın hikayesi ise şöyle: Yedi Uyurlar Efsanesi tek tanrıya inancın belirginleşmeye başladığı dönemde geçer. Sığındıkları mağarada uyuduklarına inanılan 7 uyurlar (Yemliha, Mekseline, Mislina, Mernuş, Sazenuş, Tebernuş ve Kefeştetayuş) 300 yıldan fazla bu mağarada kalırlar. Uyandıkları zaman acıktıkları için aralarından biri şehre ekmek almaya gider. Şehirde eski zamandan para ile alışveriş yaparken dikkat çeker ve mağaraya kadar takip edilir. Şehre inen yedi uyurlardan biri arkadaşlarının kalabalıktan korkacağını düşünür. Ve ilk olarak kalabalıktan önce mağaraya o girer. Kalabalık mağaranın dışında uzun bir zaman bekledikten sonra dışarı kimse çıkmayınca mağaraya girmeye karar verirler. Mağaraya giren kalabalığın gördüğü şeyse yedi tane yavru kuştur. Mağaranın ismi bu nedenle halk arasında Yedi Uyurlar Mağarası olarak bilinir. Anlatılangelen bu efsanenin tarihiyse yüzyıllara dayanır. Bu efsanevi yeri konforlu bir şekilde gezmek için Mersin Toroslar araç kiralama seçeneklerini inceleyebilirsiniz.
Eshab-ı Kehf Mağarası Camii
Eshab-ı Kehf Mağarası Cami 1873’te Sultan Abdulaziz’in emriyle inşa edilmiş. 3 şerefeli minareyse camiye sonraki yıllarda ilave edilmiş.
Eshab-ı Kehf Mağarası nerede?
Eshab-ı Kehf Mağarası Mersin’in Tarsus ilçesinin 12 kilometre kuzeyinde yer alıyor. Mağara Dedeler Köyü’ne bağlı Encülüs Dağı eteklerinde bulunuyor. Kolay bir ulaşım tercih ediyorsanız Mersin Tarsus araç kiralama seçeneklerini inceleyebilirsiniz.
Bu efsanevi mağarayı ziyaretiniz sırasında Mersin’de başka rotaları da gezebilirsiniz:
Mersin Arkeoloji Müzesi
Mersin’deki en büyük müze olan Mersin Arkeoloji Müzesi Mersin’e gezilecek diğer rotasyonlar arasında yer alıyor. Ashab-ı Kehf Mağarası ziyaretiniz sonrasında bu müzeyi gezebilirsiniz. Arkeoloji müzesi olarak kurulan bu müzede etnografya bölümü de bulunuyor. Müzeyi müze kartınızla ziyaret edebilirsiniz.
Kushimoto Sokağı
Türk ve Japon dostluğu üzerine kurulan Kushimoto Sokağı, Mersin’in Pozcu semtinde bulunuyor. II. Abdulhamit zamanında dönemin Japonya İmparatoruna şeref nişanını vermek için yola çıkan ve görevini tamamlayarak ülkeye dönerken batan Ertuğrul Fırkateyni 587 Türk denizciye mezar olmuştu.
Kushimoto Sokağı, Mersin’in Pozcu semtinde bulunan cafeleri ve eğlence mekanlarıyla ünlü sokaktır. Ertuğrul Fırkateyni’nin 1890’da Japonya’nın Kushimoto kenti yakınlarında batmasının ardından temelleri atılan Türkiye ile Japonya arasındaki dostluk ilişkilerinin somut bir örneğidir. Bunun anısına sokağa da “Kushimoto” ismi verilmiş. Çok sayıda kafenin yer aldığı sokakta dinleyip çayınızı yudumlayabilirsiniz.
Kanlıdivane Antik Kenti
Kanytelleis, 19. yüzyılda Fransız gezgin Victor Langlois tarafından keşfedilmiş. 1970’lerde yapılmaya başlanan kazılar sonucunda da gün yüzüne çıkmış bu antik kent. Bazı dönemlerde konserlere ev sahipliği yapan Kanlıdivane Antik Kenti, akustik bir yapıya sahip. Kentin Ayaş Beldesi Yemişkumu Mahallesi’ne 3 kilometre uzaklığında yer alan bu tarihi kent, Mersin merkezden 50 kilometre uzağında yer alıyor.